Tytuł: Zupa z zielonej herbaty (ochazuke)
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
1 łyzka ziaren sezamowych białych
3 filiżanki gotowanego ryżu
1 kwadrat alg nori
mała kępka świeżej rukwi rzecznej lub rzeżuchy
1 płaska łyżeczka pasty wasabi
2 filiżanki świeżo zaparzonej dobrej zielonej herbaty
Opis przygotowania: l. Ziarna sezamowe uprażyć, aż zaczną wydawać przyjemny aromat.
2. Rozdzielić ryż równo do 4 czarek, posypać sezamem i gałązkami rukwi. Odświeżyć nori przesuwając je kilkakrotnie nad niewysokim płomieniem lub fajerką. Pokroić je na cieniutkie paseczki długości ok. 4 cm i posypać nimi ryż.
3. W oddzielnych naczyniach podać stożek wasabi oraz resztę sezamu.
4. Zalać ryż herbatą, podawać natychmiast.
5. Do zupy można dodać małe kawałki świeżej ryby, marynowane śliwki umeboshi, zwłaszcza smakowite jest ochazuke z kawałeczkami łososia.

Notka: Japoński chrzan wasabi da się zastąpić mieszanką tartego chrzanu i musztardy w stosunku pół na pół. Źródło: 'Kuchnia japońska' - cz. 8 serii Encyklopedia sztuki kulinarnej. Przepisy: Iga Rodowicz.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera mąkę pszenną:
Zawiera jajka: