Tytuł: Tori no kara-age (Kurczak smażony w głębokim oleju)
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
Piersi kurczaka (mniej więcej jedna na osobę)
Na marynatę:
3 łyżki stołowe sosu sojowego
30 g korzenia imbiru, obranego i startego
2 duże z±bki czosnku, obrane i starte
sól i ¶wieżo zmielony czarny pieprz

Na panierkę:
2 łyżki stołowe m±ki ziemniaczanej
2 łyżki stołowe zwykłej m±ki
olej do głebokiego smażenia
2 plasterki cytryny, do przybrania
Opis przygotowania: 1. Zrób marynatę, mieszaj±c sos sojowy, imbir, czosnek, sól i pieprz.
2. Pokrój piersi kurczaka w niewielkie kawałki i włoż na 30 minut do marynaty, pilnuj±c by wszystkie kawałki były w niej zanurzone.
3. Wymieszaj m±ke ziemniaczan± i zwykł± w płaskim naczyniu. Każdy kawałek kurczaka obtocz dokładnie w m±ce.
4. Rozgrzej olej do 180 stopni i smaż w nim kawałki kurczaka przez 4-5 minut, aż bed± złocisto-br±zowe. Wyłóż na kawałek bibuły, żeby os±czyć z oleju (ale nie wyciskaj!), potem przełóż na talerze i ozdób plasterkami cytryny.
Można podawać z ryżem i sałatk±, albo jako samodzielne danie, z kilkoma rodzajami sosów.

Notka: Smacznego :)
Pochodzenie: Japonia
Wino: Sake lub dowolne wino półwytrawne
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera m±kę pszenn±: 1
Zawiera jajka: