Tytuł: Gotowany ryż z wołowin±
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
50 dag ryżu,
50 dag mięsa wołowego,
duża cebula,
por,
70 ml bulionu,
70 ml sosu sojowego,
50 ml sake (lub wódki),
3 łyżki cukru,
korzonek ¶wieżego imbiru
Opis przygotowania: Gotujemy ryż i dzielimy na 4 porcje.
Imbir siekamy.
Mięso kroimy w paski o wymiarach 3x7 cm.
Cebulę przecinamy na pół i kroimy w półpier¶cienie.
Do garnka wlewamy bulion, sos sojowy i sake, wsypujemy cukier, wkładamy cebulę i mięso, gotujemy na ostrym ogniu przez 3 min, potem dodajemy por, doprowadzamy do wrzenia.
Na każdej porcji ryżu kładziemy porcję mięsa, polewamy wywarem, posypujemy imbirem.
Notka: ¬ródło: Mayumi Ishii „Kuchnia Dalekiego Wschodu” z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański:
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera m±kę pszenn±:
Zawiera jajka: