Tytuł: Gotowany ryż z kurczakiem
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: 50 dag ryżu, 25 dag piersi kurczaka, 4 jaja, 2 pory, 400 ml bulionu, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki cukru, łyżka sake (lub wódki), łyżka soli
Opis przygotowania: Gotujemy ryż i dzielimy na 4 porcje. W małej miseczce mieszamy widelcem 4 jaja. Piersi kurczaka dzielimy na dwucentymetrowe kawałki. Pory kroimy w sko¶ne plasterki. Do płytkiego rondla wlewamy bulion, sos sojowy i sake, wsypujemy sól i cukier, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kurczaka i pory, gotujemy na ¶rednim ogniu przez 2 min, dodajemy rozbełtane jaja, przykrywamy pokrywk±, gotujemy minutę. Na każdej porcji ryżu układamy porcję kurczaka, polewamy wywarem.
Notka: Ľródło: Mayumi Ishii „Kuchnia Dalekiego Wschodu” z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 0
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera m±kę pszenn±: 0
Zawiera jajka: 1