Tytuł: Tofu smażone w miso
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: 2 plastry tofu (ok. 60 dag), 2 bakłażany, 4 łyżki oleju do smażenia, mak, skórka otarta z cytryny. Sos: 15 dag miso, 2 łyżki wina mirin (lub wódki "Krupnik"), 3 łyżki cukru, 70 ml bulionu, żółtko
Opis przygotowania: Do garnka wlewamy mirin i bulion, dodajemy miso i cukier, gotujemy na małym ogniu - mieszając ok. 3 min. Zdejmujemy z ognia i, cały czas mieszając, wlewamy żółtko. Tofu wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez minutę. Wyjmujemy i każdy plaster dzielimy na 4 kawałki. Bakłażany kroimy w dwucentymetrowe- plasterki. Na patelni z bardzo gorącym olejem smażymy je z obu stron (po 2 min. Z każdej strony). Układamy kawałki tofu i plasterki bakłażana w brytfannie, smarujemy po wierzchu sosem, pieczemy w temperaturze 220C przez 7 min. Na koniec posypujemy makiem i skórką z cytryny.
Notka: źródło: Mayumi Ishii "Kuchnia Dalekiego Wschodu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 1
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera mąkę pszenną: 0
Zawiera jajka: 1