Tytuł: Karp w sosie sojowym
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: 150 dag karpia 2 dag ¶wieżego imbiru 100 ml sake (lub wódki) 10 dag cukru 300 ml sosu sojowego 100 ml wody
Opis przygotowania: Karpia patroszymy i kroimy w trzycentymetrowe plastry. Imbir siekamy. Do głębokiej patelni wlewamy sake i wodę, a gdy zaczn± wrzeć, wkładamy karpia i imbir, znów doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy przez 20 min, potem dodajemy cukier i sos sojowy. Gotujemy jeszcze - wci±ż na małym ogniu -przez godzinę, aż sos się wygotuje.
Notka: Ľródło: Mayumi Ishii "Kuchnia Dalekiego Wschodu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 0
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera m±kę pszenn±: 0
Zawiera jajka: 0