Tytuł: Kurczak z ziemniakami
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo: pół kurczaka 50 dag ziemniaków 10 dag fasolki szparagowej 400 ml wody 100 ml sake (lub wódki) 2 łyżki sosu sojowego łyżka cukru
Opis przygotowania: Ziemniaki obieramy, przecinamy na pół. Kurczaka (wraz z kośćmi) dzielimy na duże pięciocentymetrowe porcje i parzymy wrzątkiem. Fasolkę kroimy na kawałki długości 3 cm. Do garnka wlewamy wodę, sake i sos sojowy, wsypujemy cukier, wkładamy kawałki kurczaka i ziemniaki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 30 min, następnie dodajemy fasolkę i gotujemy jeszcze 3 min.
Notka: źródło: Mayumi Ishii "Kuchnia Dalekiego Wschodu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 0
Zawiera mleko i produkty mleczne: 0
Zawiera mąkę pszenną: 0
Zawiera jajka: 0