Tytuł: Ciasto z czerwonej fasoli
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
10 dag azuki (małej czerwonej fasoli)
9 dag cukru
5 jaj
5 dag m±ki ziemniaczanej
9 dag m±ki pszennej
łyżeczka masła
bułka tarta
cukier puder

Opis przygotowania: Moczon± przez cał± noc fasolę azukę gotujemy przez godzinę, dodajemy 3 dag cukru i gotujemy jeszcze 20 min. Po odcedzeniu mieszamy z m±k± pszenn±. W k±pieli wodnej miksujemy żółtka i 6 dag cukru przez 5 min.
W drugiej misce ubijamy na pianę białka, dodajemy m±kę ziemniaczan± i ponownie ubijamy. Następnie pianę delikatnie ł±czymy ze zmiksowanymi żółtkami, a potem z fasol± azuk± wymieszan± z m±k±. Przygotowane ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułk± tart±. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 35 min. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Notka: Ľródło: Mayumi Ishii "Kuchnia Dalekiego Wschodu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 1
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera m±kę pszenn±:
Zawiera jajka: 1