Tytuł: Sushi-hadaka-maki
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
200 g ryżu do sushi
1 ogórek
1 omlet (według przepisu na omlet japoński)
1 kwadrat alg nori
imbir marynowany
1 łyżeczka uprażonych ziaren sezamowych
Opis przygotowania: 1. Położyć na desce do krojenia matę bambusową, a na niej folię plastikową. Omlet pokroić w kwadratowe słupki o grubości ok. 1 cm, ogórek obrać tak, aby zostało na nim trochę skórki, przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w słupki jak omlet.
2. Na folii ułożyć warstwę ryżu, wyrównać, na ryżu położyć kwadrat nori, na nim słupki z omleta, kawałki ogórka i marynowany imbir.
3. Zrolować, dociskając matę, pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm, ozdobić szczyptą uprażonych ziaren sezamowych.

Notka: Źródło: 'Kuchnia japońska' - cz. 8 serii Encyklopedia sztuki kulinarnej. Przepisy: Iga Rodowicz.
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 1
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera mąkę pszenną:
Zawiera jajka: