Tytuł: Ryż do sushi
Kategoria:
Co potrzebujesz:
Składniki - szczegółowo:
2 i 1/2 filiżanki ryżu
2 i 1/2 filiżanki wody
PRZYPRAWY
4 łyżki letniego octu winnego
3 łyżki cukru
2 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki mirinu
Opis przygotowania: 1. Ryż umyć, namoczyć na min. 30 min., zalać wodą, ugotować.
2. Przyprawy wymieszać w kubku.
3. Przenieść ryż do miski (nie może to być metalowe naczynie) i przy pomocy płaskiej drewnianej łyżki rozluźnić go, mieszając od dna.
4. Polewając przyprawami ciepły ryż mieszać go nadal, aby całość przeszła dokładnie smakiem, aż się zrobi gąbczasty; gdyby przyprawa przestała się wchłaniać a ryż przestał lepić, przerwać wlewanie przyprawy.
5. Odstawić do wystygnięcia (w temperaturze pokojowej) pod ściereczką (nie wolno wkładać do lodówki). Tak przyrządzony ryż trzeba zużyć w ciągu 24 godzin.

Notka:
Pochodzenie: Japonia
Wino:
Obrazek:
Opis obrazka:
Przepis wegetariański: 1
Zawiera mleko i produkty mleczne:
Zawiera mąkę pszenną:
Zawiera jajka: