Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z mięsa i drobiu : Sashimi z polędwicy


Składniki - szczegółowo:

750 g polędwicy wołowej
3 cebule
sos sojowy
pasta wasabi

Opis przygotowania:
1. Mięso oczyścić z błonek, umyć, ściereczką usunąć nadmiar wilgoci, włożyć do zamrażalnika na ok. 1 godzinę, żeby trochę stwardniało.
2. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, rozdzielić na krążki, zalać na chwilę zimną wodą, wyjąć i odsączyć. Przygotować pastę wasabi oraz nakrycia - małe talerzyki lub kwadratowe deseczki. Na każdej seseczce (talerzyku) ułożyć gniazdko z cebuli.
3. Mięso wyjąć z zamrażalnika, bardzo ostrym nożem pokroić na bardzo cienkie i regularne w kształcie płatki (prostokąty, kwadraciki), układać dekoracyjnie (np. w kształcie kwiatka) na deseczce obok cebuli i natychmiast podawać.
4. Jeść maczając lekko w sosie sojowym i wasabi, przegryzając cebulką. Unikać podawania równolegle potraw o bardzo mocnych smakach, gdyż zagłuszają delikatny smak surowego mięsa.

Pochodzenie: Japonia

{nocache:225b945b585a34afa46563fa7e36bde5#0}{/nocache:225b945b585a34afa46563fa7e36bde5#0} | Drukuj to | Wyślij to