Składniki - szczegółowo:
5 kawałków dorady lub np. leszcza
3 szczypty soli
50 ml bulionu z ryby
1 łyżka sosu sojowego
1 zielona cebulka
1 cm kawałek świeżego imbiru (lub szczypta proszku)
5 gałązek pietruszki
skóra z połówki cytryny
Dania z ryb i krewetek : Japońska zupa rybna
Opis przygotowania:
1. Filety z ryby posypać solą i odstawić na 15 minut.
2. Rozłożyć rybę na półmisku, zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na 15 minut.
3. Pokroić drobno cebulę, zetrzeć imbir.
4. Wlać do rondla dashi lub bulion z ości, sos sojowy, zagotować, zestawić z ognia, wrzucić imbir.
5. Rybę osaczyć z wody, każdy kawałek włożyć na dno głębokiej czarki, zalać przecedzonym przez drobne sitko bulionem dashi, posypać cebulką, przyozdobić gałązką pietruszki oraz zygzaczkiem ze skórki cytryny.
6. Podawać w czarkach przykrytych małą pokryweczką.
1. Filety z ryby posypać solą i odstawić na 15 minut.
2. Rozłożyć rybę na półmisku, zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na 15 minut.
3. Pokroić drobno cebulę, zetrzeć imbir.
4. Wlać do rondla dashi lub bulion z ości, sos sojowy, zagotować, zestawić z ognia, wrzucić imbir.
5. Rybę osaczyć z wody, każdy kawałek włożyć na dno głębokiej czarki, zalać przecedzonym przez drobne sitko bulionem dashi, posypać cebulką, przyozdobić gałązką pietruszki oraz zygzaczkiem ze skórki cytryny.
6. Podawać w czarkach przykrytych małą pokryweczką.
Pochodzenie: Japonia
{nocache:f31e41d34e2eb9cde5bee2c4a7d9d0cd#0}{/nocache:f31e41d34e2eb9cde5bee2c4a7d9d0cd#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:f31e41d34e2eb9cde5bee2c4a7d9d0cd#1}2805{/nocache:f31e41d34e2eb9cde5bee2c4a7d9d0cd#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.