Składniki - szczegółowo:
niepełna szklanka ryżu,
puszka tuńczyka w sosie własnym,
2 cebule,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżka sherry,
jajo,
mielony imbir,
łyżka masła,
olej do smażenia,
sól,
pieprz
Dania z mięsa i drobiu : Krokiety
Opis przygotowania:
Zagotuj ryż w dużej ilości osolonej wody.
Posiekaną cebulę zeszklij na stopionym maśle i po przestudzeniu dodaj do ryżu razem z sosem sojowym, sherry, imbirem, pieprzem, solą i tuńczykiem. Całość dokładnie wymieszaj widelcem, wbij jajko i ręcznie wyrób masę. Następnie zmoczonymi zimną wodą dłońmi uformuj niewielkie kulki i powrzucaj je partiami na silnie rozgrzany olej.
Powstałe kulki usmaż na złoty kolor, a po wyjęciu za pomocą łyżki cedzakowej odsącz z tłuszczu i poukładaj na ogrzanym półmisku.
Jest to typowe danie do podawania prosto z patelni.
Zagotuj ryż w dużej ilości osolonej wody.
Posiekaną cebulę zeszklij na stopionym maśle i po przestudzeniu dodaj do ryżu razem z sosem sojowym, sherry, imbirem, pieprzem, solą i tuńczykiem. Całość dokładnie wymieszaj widelcem, wbij jajko i ręcznie wyrób masę. Następnie zmoczonymi zimną wodą dłońmi uformuj niewielkie kulki i powrzucaj je partiami na silnie rozgrzany olej.
Powstałe kulki usmaż na złoty kolor, a po wyjęciu za pomocą łyżki cedzakowej odsącz z tłuszczu i poukładaj na ogrzanym półmisku.
Jest to typowe danie do podawania prosto z patelni.
Pochodzenie: Japonia
Zawiera jajka: Tak
{nocache:c1fcc56c2f71755834c71a6c6c5d8a66#0}{/nocache:c1fcc56c2f71755834c71a6c6c5d8a66#0} | Drukuj to | Wyślij to
Źródło: Smaczny krążek – mulitimedialna książka kucharska
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:c1fcc56c2f71755834c71a6c6c5d8a66#1}918{/nocache:c1fcc56c2f71755834c71a6c6c5d8a66#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.