Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Przystawki : Maki sushi


Składniki - szczegółowo:

2 filiżanki ryżu,
2 filiżanki wody,
1/4 filiżanki octu ryżowego,
łyżka cukru,
2 łyżki soli,
szczypta wasabi (ostry chrzan japoński w proszku),
ogórek,
marchew

Opis przygotowania:
Bardzo dokładnie wypłucz ryż pod bieżącą wodą (przez około 20 minut - do chwili, kiedy woda będzie zupełnie czysta); w ten sposób wypłuczesz skrobię.
Zagrzej wodę, dodaj ryż i odrobinę soli, i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie odstaw ryż na 10 minut i trzymaj zamknięty w garnku, którego nie wolno otwierać.
Resztę składników wymieszaj w rondlu (ocet ryżowy, cukier) i powoli dodaj do ryżu. Całość bardzo dokładnie mieszaj, co najmniej przez 3 minuty.
Teraz możesz przygotować matę bambusową, na której połóż płat suszonych wodorostów (nori) lśniącą stroną do góry.
Ryż równomiernie rozprowadź na nori tak, aby zostawić odstęp 1 cm od dołu i 4 cm od góry (przed rozpoczęciem czynności zanurz ręce w wodzie, żeby ryż się nie przyklejał).
Na ryżu rozprowadź pasek wasabi (proszek należy wcześniej wymieszać z odrobiną wody i palcem rozsmarować na ryżu). Kolejne paski (obok wasabi) ułóż z ogórka (pokrojonego w cienkie paski) i marchewki (lekko podgotowanej, pokrojonej w cienkie paski). Następnie zroluj całość i zdejmij matę bambusową.
Podawaj pokrojone w plasterki lub podzielone na kawałki, z soją wymieszaną z wasabi. Potrawa ta nazywa się Maki.
Sushi możesz zrobić również z łososiem. Z filetu z łososia wykrój najlepszą część, następnie pokrój na plasterki. Na ryżu, z którego należy wcześniej uformować kule, połóż plasterki łososia. Podawaj z wasabi.

Pochodzenie: Japonia

Przepis wegetariański: Tak

{nocache:c50de9285046c96eb03ba561969460a0#0}{/nocache:c50de9285046c96eb03ba561969460a0#0} | Drukuj to | Wyślij to