Składniki - szczegółowo:
60 dag makaronu (wstążki),
4 grzyby shiitake (lub boczniaki),
4 krewetki,
15 dag piersi kurczaka,
4 jaja,
por,
4 paluszki krabowe,
1,2 litra bulionu,
90 ml sosu sojowego,
50 ml wina mirin (lub wódki "Krupnik"),
pół łyżeczki soli,
mielona ostra papryka
Dania z ryżu i mączne : Makaron
Opis przygotowania:
Gotujemy makaron.
Czyścimy krewetki z łusek i "żył", pozostawiając ogony.
Piersi kurczaka kroimy w ukośne plasterki.
Paluszki krabowe dzielimy na pół (w poprzek).
Do garnka wlewamy bulion, sos sojowy i mirin, wsypujemy sól, zagotowujemy.
Następnie rozlewamy zawartość garnka do 4 mniejszych garnuszków i dokładamy do każdego z nich krewetki, kurczaka, por, paluszki i grzyby, makaron, gotujemy na ostrym ogniu przez 3 min, potem wbijamy po jaju, przykrywamy pokrywkami, gotujemy jeszcze 2 min. Przyprawiamy do smaku ostrą papryką.
Jemy bezpośrednio z garnuszków.
Gotujemy makaron.
Czyścimy krewetki z łusek i "żył", pozostawiając ogony.
Piersi kurczaka kroimy w ukośne plasterki.
Paluszki krabowe dzielimy na pół (w poprzek).
Do garnka wlewamy bulion, sos sojowy i mirin, wsypujemy sól, zagotowujemy.
Następnie rozlewamy zawartość garnka do 4 mniejszych garnuszków i dokładamy do każdego z nich krewetki, kurczaka, por, paluszki i grzyby, makaron, gotujemy na ostrym ogniu przez 3 min, potem wbijamy po jaju, przykrywamy pokrywkami, gotujemy jeszcze 2 min. Przyprawiamy do smaku ostrą papryką.
Jemy bezpośrednio z garnuszków.
Pochodzenie: Japonia
Zawiera jajka: Tak
{nocache:a29e6738c3cc13f4264105c18846783c#0}{/nocache:a29e6738c3cc13f4264105c18846783c#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:a29e6738c3cc13f4264105c18846783c#1}836{/nocache:a29e6738c3cc13f4264105c18846783c#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.