Składniki - szczegółowo:
50 dag ryżu,
25 dag piersi kurczaka,
4 jaja,
2 pory,
400 ml bulionu,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki cukru,
łyżka sake (lub wódki),
łyżka soli
Dania z ryżu i mączne : Gotowany ryż z kurczakiem
Opis przygotowania:
Gotujemy ryż i dzielimy na 4 porcje. W małej miseczce mieszamy widelcem 4 jaja. Piersi kurczaka dzielimy na dwucentymetrowe kawałki. Pory kroimy w skośne plasterki. Do płytkiego rondla wlewamy bulion, sos sojowy i sake, wsypujemy sól i cukier, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kurczaka i pory, gotujemy na średnim ogniu przez 2 min, dodajemy rozbełtane jaja, przykrywamy pokrywką, gotujemy minutę. Na każdej porcji ryżu układamy porcję kurczaka, polewamy wywarem.
Gotujemy ryż i dzielimy na 4 porcje. W małej miseczce mieszamy widelcem 4 jaja. Piersi kurczaka dzielimy na dwucentymetrowe kawałki. Pory kroimy w skośne plasterki. Do płytkiego rondla wlewamy bulion, sos sojowy i sake, wsypujemy sól i cukier, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kurczaka i pory, gotujemy na średnim ogniu przez 2 min, dodajemy rozbełtane jaja, przykrywamy pokrywką, gotujemy minutę. Na każdej porcji ryżu układamy porcję kurczaka, polewamy wywarem.
Pochodzenie: Japonia
Zawiera jajka: Tak
{nocache:b60a780f786b8c961088c85c9bc2bea6#0}{/nocache:b60a780f786b8c961088c85c9bc2bea6#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:b60a780f786b8c961088c85c9bc2bea6#1}2560{/nocache:b60a780f786b8c961088c85c9bc2bea6#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.