Składniki - szczegółowo:
8 dużych krewetek
8 świeżych sardynek lub szprotek
30 dag świeżych filetów z mintaja lub dorsza
zielona papryka
cebula
20 dag ziemniaków lub dyni
bakłażan
5 dag fasolki szparagowej
olej do smażenia
Ciasto: 20 dag mąki, 400 ml wody, jajo
Sos: 200 ml bulionu, 50 ml sosu sojowego, 50 ml wina mirin (lub wódki „Krupnik")
Dania z ryb i krewetek : Tempura z ryb i warzyw
Opis przygotowania:
Oczyszczone z łusek i "żył" krewetki (ogony pozostają) nacinamy wzdłuż naturalnych zagięć. Filety z mintaja kroimy w kostkę o boku 4 cm, cebulę, ziemniaki i bakłażan w półcentymetrowe plasterki, paprykę - w paski szerokości 2 cm, fasolkę - na dość długie (3 cm) kawałki. W misce rozrabiamy ciasto. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej do 170°C i smażymy razem - na kolor złocisty - obtoczone wcześniej w cieście krewetki, filety, sardynki i warzywa. Do małego garnka wlewamy bulion, sos sojowy i mirin, doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Tempurę jemy, maczając ją w sosie.
Oczyszczone z łusek i "żył" krewetki (ogony pozostają) nacinamy wzdłuż naturalnych zagięć. Filety z mintaja kroimy w kostkę o boku 4 cm, cebulę, ziemniaki i bakłażan w półcentymetrowe plasterki, paprykę - w paski szerokości 2 cm, fasolkę - na dość długie (3 cm) kawałki. W misce rozrabiamy ciasto. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej do 170°C i smażymy razem - na kolor złocisty - obtoczone wcześniej w cieście krewetki, filety, sardynki i warzywa. Do małego garnka wlewamy bulion, sos sojowy i mirin, doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Tempurę jemy, maczając ją w sosie.
Pochodzenie: Japonia
Zawiera mąkę pszenną: Tak
{nocache:868d351ece1aaaf694030c01aa4cf20c#0}{/nocache:868d351ece1aaaf694030c01aa4cf20c#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:868d351ece1aaaf694030c01aa4cf20c#1}2192{/nocache:868d351ece1aaaf694030c01aa4cf20c#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.