Składniki - szczegółowo:
2 dorsze
12 krewetek
8 świeżych grzybów shiitake (lub boczniaków)
20 dag shirataki (lub makaronu sojowego)
30 dag tofu
8 liści kapusty pekińskiej,
2 pory,
mielona ostra papryka
800 ml bulionu
100 ml sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki wina mirin (lub wódki "Krupnik")
Dania z ryb i krewetek : Ryba gotowana w warzywach
Opis przygotowania:
Dorsza patroszymy i kroimy w trzycentymetrowe dzwonka. Krewetki czyścimy z łusek i "żył", pozostawiając ogony. Tofu i shirataki kroimy na kawałki długości 10 cm, liście kapusty - w paski szerokości 3 cm, a pory — w ukośne plasterki. Do garnka lub rondla wlewamy bulion, sos sojowy i mirin, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, wkładamy całe grzyby i wszystkie pokrojone składniki i znów doprowadzamy do wrzenia, a następnie — już na małym ogniu - gotujemy jeszcze 5 min. Zawartość garnka przelewamy do miski, z której każda z czterech osób bierze sobie porcję do swojej miseczki i przyprawia ostrą papryką.
Dorsza patroszymy i kroimy w trzycentymetrowe dzwonka. Krewetki czyścimy z łusek i "żył", pozostawiając ogony. Tofu i shirataki kroimy na kawałki długości 10 cm, liście kapusty - w paski szerokości 3 cm, a pory — w ukośne plasterki. Do garnka lub rondla wlewamy bulion, sos sojowy i mirin, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, wkładamy całe grzyby i wszystkie pokrojone składniki i znów doprowadzamy do wrzenia, a następnie — już na małym ogniu - gotujemy jeszcze 5 min. Zawartość garnka przelewamy do miski, z której każda z czterech osób bierze sobie porcję do swojej miseczki i przyprawia ostrą papryką.
Pochodzenie: Japonia
{nocache:2dbca601f72f9e13a68ea2e6bd81f85c#0}{/nocache:2dbca601f72f9e13a68ea2e6bd81f85c#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:2dbca601f72f9e13a68ea2e6bd81f85c#1}2237{/nocache:2dbca601f72f9e13a68ea2e6bd81f85c#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.