Składniki - szczegółowo:
300 g kurczaka
2 duze łyżki startego świeżego imbiru
można ale nie koniecznie – kieliszek piwa, wódki lub sake
1 pęczek szczypiorku
100 g mąki ziemniaczanej
1 litr oleju do smażenia
Dania z mięsa i drobiu : Zengi
Opis przygotowania:
• Kurczaka pokroić w kostkę wielkości jednego kęsa. Dodać imbir, szczypiorek i alkohol. Wymieszać dokładnie i odstawić na 6 – 12 godzin w chłodne miejsce. • Kurczaka wyciągnąć z marynaty, tak by przy mięsie nie pozostały żadne kawałki szczypiorku i imbiru. Odsączyć z pozostałego płynu. • Rozgrzać olej w głębokiej patelni lub płaskim garnku. • Kawałki kurczaka obtoczyć w mące i smażyć w głębokim oleju aż wypłyna i sie zarumienią • Gotowe kawałki odsączyć z tłuszczu przy pomocy bibuły lub papierowych serwetek. Podawać na gorąco.
• Kurczaka pokroić w kostkę wielkości jednego kęsa. Dodać imbir, szczypiorek i alkohol. Wymieszać dokładnie i odstawić na 6 – 12 godzin w chłodne miejsce. • Kurczaka wyciągnąć z marynaty, tak by przy mięsie nie pozostały żadne kawałki szczypiorku i imbiru. Odsączyć z pozostałego płynu. • Rozgrzać olej w głębokiej patelni lub płaskim garnku. • Kawałki kurczaka obtoczyć w mące i smażyć w głębokim oleju aż wypłyna i sie zarumienią • Gotowe kawałki odsączyć z tłuszczu przy pomocy bibuły lub papierowych serwetek. Podawać na gorąco.
Pochodzenie: Japonia
{nocache:e2d9797149c09c353b6c92e1158a9282#0}{/nocache:e2d9797149c09c353b6c92e1158a9282#0} | Drukuj to | Wyślij to
Cały przepis czytano już {nocache:e2d9797149c09c353b6c92e1158a9282#1}2275{/nocache:e2d9797149c09c353b6c92e1158a9282#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.