Składniki - szczegółowo:
50 g kapusty białej lub pekińskiej
2 jajka
2 szklanki mąki 1 szklanka wody
Pół szklanki bulionu
1 łyżka soli ( jeśli nie korzystasz z sosu sojowego)
10 dag wieprzowiny lub wędzonej wędliny ( boczek, szynka z tłuszczykiem )
1 duży por
4 łyżki oleju
Sosy : majonez, ketchup, sos sojowy, sos do okonomiyaki
Dania z ryżu i mączne : Okonomiyaki - japońska pizza
Opis przygotowania:
• Mąkę, bulion i wodę wymieszać i odstawić na 30-40 min do lodówki.
• Kapustę, pora, mięso i wędliny kroimy na kawałki wielkości jednego kęsa. Jajka rozbijamy i mieszamy z resztą pokrojonych składników .
• Wyjmujemy ciasto z lodówki i dodajemy do wymieszanych pozostałych składników ( uwaga, gdy ciasto za mocno zgęstnieje należy dodać odrobinę wody i wymieszać przed dodaniem do reszty ).
• Dzielimy na 4 porcje i smażymy na patelni ( najlepiej nie przywierającej ) z 1 łyżką oleju . Zarumieniamy z obu stron na wolnym ogniu.
• Gotowe okonomiyaki polewamy wybranymi sosami.
W zależności od uznania można dodać przed smażeniem rybę owoce morza i inne warzywa ( np. kukurydzę fasolkę ), żółty ser.
• Mąkę, bulion i wodę wymieszać i odstawić na 30-40 min do lodówki.
• Kapustę, pora, mięso i wędliny kroimy na kawałki wielkości jednego kęsa. Jajka rozbijamy i mieszamy z resztą pokrojonych składników .
• Wyjmujemy ciasto z lodówki i dodajemy do wymieszanych pozostałych składników ( uwaga, gdy ciasto za mocno zgęstnieje należy dodać odrobinę wody i wymieszać przed dodaniem do reszty ).
• Dzielimy na 4 porcje i smażymy na patelni ( najlepiej nie przywierającej ) z 1 łyżką oleju . Zarumieniamy z obu stron na wolnym ogniu.
• Gotowe okonomiyaki polewamy wybranymi sosami.
W zależności od uznania można dodać przed smażeniem rybę owoce morza i inne warzywa ( np. kukurydzę fasolkę ), żółty ser.
Pochodzenie: Japonia
Zawiera mąkę pszenną: Tak
Zawiera jajka: Tak
{nocache:92e6fd149bc311986db19a7fcc0e80a1#0}{/nocache:92e6fd149bc311986db19a7fcc0e80a1#0} | Drukuj to | Wyślij to
Komentarze
Pychotka! :d
Ten przepis nie może się nie udać!
Jest prosty i bardzo pyszny. Polecam każdemu, kto ma mało czasu i niewielkie zdolności kulinarne :P
... oraz wielki apetyt, bo jest bardzo sycące.
mmm moje ulubione! ^__^
Jest prosty i bardzo pyszny. Polecam każdemu, kto ma mało czasu i niewielkie zdolności kulinarne :P
... oraz wielki apetyt, bo jest bardzo sycące.
mmm moje ulubione! ^__^
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować.
Zarejestruj lub zaloguj się
Cały przepis czytano już {nocache:92e6fd149bc311986db19a7fcc0e80a1#1}1769{/nocache:92e6fd149bc311986db19a7fcc0e80a1#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.