Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z ryżu i mączne : Okonomiyaki - japońska pizza


Składniki - szczegółowo:

50 g kapusty białej lub pekińskiej
2 jajka
2 szklanki mąki 1 szklanka wody
Pół szklanki bulionu
1 łyżka soli ( jeśli nie korzystasz z sosu sojowego)
10 dag wieprzowiny lub wędzonej wędliny ( boczek, szynka z tłuszczykiem )
1 duży por
4 łyżki oleju
Sosy : majonez, ketchup, sos sojowy, sos do okonomiyaki

Opis przygotowania:

• Mąkę, bulion i wodę wymieszać i odstawić na 30-40 min do lodówki.
• Kapustę, pora, mięso i wędliny kroimy na kawałki wielkości jednego kęsa. Jajka rozbijamy i mieszamy z resztą pokrojonych składników .
• Wyjmujemy ciasto z lodówki i dodajemy do wymieszanych pozostałych składników ( uwaga, gdy ciasto za mocno zgęstnieje należy dodać odrobinę wody i wymieszać przed dodaniem do reszty ).
• Dzielimy na 4 porcje i smażymy na patelni ( najlepiej nie przywierającej ) z 1 łyżką oleju . Zarumieniamy z obu stron na wolnym ogniu.
• Gotowe okonomiyaki polewamy wybranymi sosami.
W zależności od uznania można dodać przed smażeniem rybę owoce morza i inne warzywa ( np. kukurydzę fasolkę ), żółty ser.

Pochodzenie: Japonia

Zawiera mąkę pszenną: Tak

Zawiera jajka: Tak

{nocache:92e6fd149bc311986db19a7fcc0e80a1#0}{/nocache:92e6fd149bc311986db19a7fcc0e80a1#0} | Drukuj to | Wyślij to

Komentarze

Autor: Ranko
20-01-2009
Wysyłanie  e-maila do użytkownika
Pychotka! :d
Ten przepis nie może się nie udać!
Jest prosty i bardzo pyszny. Polecam każdemu, kto ma mało czasu i niewielkie zdolności kulinarne :P
... oraz wielki apetyt, bo jest bardzo sycące.
mmm moje ulubione! ^__^

Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować. Zarejestruj lub zaloguj się