Składniki - szczegółowo:
pół kurczaka
50 dag ziemniaków
10 dag fasolki szparagowej
400 ml wody
100 ml sake (lub wódki)
2 łyżki sosu sojowego
łyżka cukru
Dania z mięsa i drobiu : Kurczak z ziemniakami
Opis przygotowania:
Ziemniaki obieramy, przecinamy na pół. Kurczaka (wraz z kośćmi) dzielimy na duże pięciocentymetrowe porcje i parzymy wrzątkiem. Fasolkę kroimy na kawałki długości 3 cm. Do garnka wlewamy wodę, sake i sos sojowy, wsypujemy cukier, wkładamy kawałki kurczaka i ziemniaki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 30 min, następnie dodajemy fasolkę i gotujemy jeszcze 3 min.
Ziemniaki obieramy, przecinamy na pół. Kurczaka (wraz z kośćmi) dzielimy na duże pięciocentymetrowe porcje i parzymy wrzątkiem. Fasolkę kroimy na kawałki długości 3 cm. Do garnka wlewamy wodę, sake i sos sojowy, wsypujemy cukier, wkładamy kawałki kurczaka i ziemniaki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 30 min, następnie dodajemy fasolkę i gotujemy jeszcze 3 min.
Pochodzenie: Japonia
{nocache:52472073687e29ba642507d643eaddf9#0}{/nocache:52472073687e29ba642507d643eaddf9#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 14.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:52472073687e29ba642507d643eaddf9#1}2127{/nocache:52472073687e29ba642507d643eaddf9#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.