Składniki - szczegółowo:
10 dag dorsza (może też być pstrąg lub mintaj)
2 dag marchwi
1 dag fasolki szparagowej
200 ml bulionu
łyżka żelatyny spożywczej i 2 łyżki wody
półtorej łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki sake (lub wódki)
2 łyżeczki cukru
świeży ogórek
Dania z ryb i krewetek : Ryba w galarecie
Opis przygotowania:
Żelatynę zalewamy wodą. Marchew kroimy wzdłuż na wąskie paseczki, fasolkę na kawałki. Oczyszczoną rybę (usuwamy także skórę i ości) filetujemy i dzielimy na plastry. Do garnka wlewamy bulion, sos sojowy i sake, wsypujemy cukier, wkładamy plastry ryby, marchew i fasolkę. Gotujemy przez 3 min na średnim ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i lekko mieszamy. Studzimy w podłużnej formie, wstawiamy do lodówki na 1-2 godz. Galaretę wykładamy na talerz i dekorujemy ogórkiem.
Żelatynę zalewamy wodą. Marchew kroimy wzdłuż na wąskie paseczki, fasolkę na kawałki. Oczyszczoną rybę (usuwamy także skórę i ości) filetujemy i dzielimy na plastry. Do garnka wlewamy bulion, sos sojowy i sake, wsypujemy cukier, wkładamy plastry ryby, marchew i fasolkę. Gotujemy przez 3 min na średnim ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i lekko mieszamy. Studzimy w podłużnej formie, wstawiamy do lodówki na 1-2 godz. Galaretę wykładamy na talerz i dekorujemy ogórkiem.
Pochodzenie: Japonia
{nocache:d5b51621fc214208d4c23fa997c1dbfb#0}{/nocache:d5b51621fc214208d4c23fa997c1dbfb#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 14.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:d5b51621fc214208d4c23fa997c1dbfb#1}2136{/nocache:d5b51621fc214208d4c23fa997c1dbfb#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.