Składniki - szczegółowo:
50 dag piersi kurczaka
20 dag kurzych wątróbek
2 duże zielone papryki
por
100 ml sosu sojowego
2 łyżki cukru
50 ml sake (lub wódki)
mielona ostra papryka
20 drewnianych szpil do szaszłyków
Dania z mięsa i drobiu : Szaszłyk z kurczaka i porów
Opis przygotowania:
Piersi kurczaka i zieloną paprykę kroimy na identyczne małe kawałki. Por kroimy w dwucentymetrowe plasterki. Wątróbkę, paprykę, kawałki piersi i por nadziewamy na drewniane szpile. W garnku gotujemy ok. 3 min sos sojowy, sake i cukier. Szaszłyki pieczemy na ruszcie lub w opiekaczu, polewając przygotowanym sosem (sos można również rozprowadzać pędzelkiem). Przed podaniem posypujemy ostrą papryką.
Piersi kurczaka i zieloną paprykę kroimy na identyczne małe kawałki. Por kroimy w dwucentymetrowe plasterki. Wątróbkę, paprykę, kawałki piersi i por nadziewamy na drewniane szpile. W garnku gotujemy ok. 3 min sos sojowy, sake i cukier. Szaszłyki pieczemy na ruszcie lub w opiekaczu, polewając przygotowanym sosem (sos można również rozprowadzać pędzelkiem). Przed podaniem posypujemy ostrą papryką.
Pochodzenie: Japonia
{nocache:66fc1d1e7f62e678cb275f98652f9949#0}{/nocache:66fc1d1e7f62e678cb275f98652f9949#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 14.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:66fc1d1e7f62e678cb275f98652f9949#1}2102{/nocache:66fc1d1e7f62e678cb275f98652f9949#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.