Składniki - szczegółowo:
Proporcje dla 4 osób.
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek wody
3 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka przyprawy maggi + 2 łyżki wody
5 łyżek octu (6-procentowego)
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu lub 1/2-1/4 łyżeczki chili
1 roztrzepane jajo
4 oczyszczone pieczarki
połowa mięsa z połówki piersi kurczaka
1 1/2 łyżeczki smalcu (dowolnie)
3 łyżki posiekanej cebuli
4 szklanki wywaru mięsnego lub rosołu I (patrz spis chińskich dodatków)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju sezamowego (dowolnie)
Zupy : Zupa pikantno-kwaśna (Suan La Tang, Suan La T'ang)
Opis przygotowania:
1. W małej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą, sosem sojowym (lub maggi z wodą), octem, pieprzem, odstawić.
2. Grzyby i mięso kurczaka pokrajać w słupki grubości zapałki.
3. Na dużej patelni rozgrzać smalec, włożyć cebulę, smażyć przez 2 min, wlać wywar lub rosół, dodać pieczarki i mięso kurczaka, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 15 min.
4. Mieszając wlewać do zupy mąkę ziemniaczaną połączoną z innymi składnikami, podgrzewać do zgęstnienia, ciągle mieszać.
5. Mieszać zupę, aż będzxie wirowała, powoli wlewać mocno roztrzepane jajo (przecedzić je przez "zęby" widelca tak, aby powstały nitki).
6. Przyprawić olejem sezamowym i solą, odstawić.
7. Raz jeszcze zupę zamieszać tak, aby jajo połączyło się z płynem, wlać do gorącej wazy, podawać natychmiast.
1. W małej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą, sosem sojowym (lub maggi z wodą), octem, pieprzem, odstawić.
2. Grzyby i mięso kurczaka pokrajać w słupki grubości zapałki.
3. Na dużej patelni rozgrzać smalec, włożyć cebulę, smażyć przez 2 min, wlać wywar lub rosół, dodać pieczarki i mięso kurczaka, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 15 min.
4. Mieszając wlewać do zupy mąkę ziemniaczaną połączoną z innymi składnikami, podgrzewać do zgęstnienia, ciągle mieszać.
5. Mieszać zupę, aż będzxie wirowała, powoli wlewać mocno roztrzepane jajo (przecedzić je przez "zęby" widelca tak, aby powstały nitki).
6. Przyprawić olejem sezamowym i solą, odstawić.
7. Raz jeszcze zupę zamieszać tak, aby jajo połączyło się z płynem, wlać do gorącej wazy, podawać natychmiast.
Pochodzenie: Chiny - Pekin
Zawiera jajka: Tak
{nocache:19089a46bd343210441a2dd4dbb8d0c0#0}{/nocache:19089a46bd343210441a2dd4dbb8d0c0#0} | Drukuj to | Wyślij to
Przepis oryginalny mówi o dwu egzotycznych składnikach: zakrzepłej krwi kurzej i serku sojowym, jednak nie są one niezbędne.
Pamiętajmy natomiast żeby wywar mięsny lub rosół miał ostry, zdecydowany smak - to stanowi bowiem o udanym naśladowaniu pomysłu chińskiego. Nie żałujmy więc pieprzu i octu.
Ten przepis został wpisany przez: Usako dnia 23.10.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:19089a46bd343210441a2dd4dbb8d0c0#1}2113{/nocache:19089a46bd343210441a2dd4dbb8d0c0#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.