Składniki - szczegółowo:
200 g ryżu do sushi
1 ogórek
1 omlet (według przepisu na omlet japoński)
1 kwadrat alg nori
imbir marynowany
1 łyżeczka uprażonych ziaren sezamowych
Dania z ryżu i mączne : Sushi-hadaka-maki
Opis przygotowania:
1. Położyć na desce do krojenia matę bambusową, a na niej folię plastikową. Omlet pokroić w kwadratowe słupki o grubości ok. 1 cm, ogórek obrać tak, aby zostało na nim trochę skórki, przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w słupki jak omlet.
2. Na folii ułożyć warstwę ryżu, wyrównać, na ryżu położyć kwadrat nori, na nim słupki z omleta, kawałki ogórka i marynowany imbir.
3. Zrolować, dociskając matę, pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm, ozdobić szczyptą uprażonych ziaren sezamowych.
1. Położyć na desce do krojenia matę bambusową, a na niej folię plastikową. Omlet pokroić w kwadratowe słupki o grubości ok. 1 cm, ogórek obrać tak, aby zostało na nim trochę skórki, przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w słupki jak omlet.
2. Na folii ułożyć warstwę ryżu, wyrównać, na ryżu położyć kwadrat nori, na nim słupki z omleta, kawałki ogórka i marynowany imbir.
3. Zrolować, dociskając matę, pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm, ozdobić szczyptą uprażonych ziaren sezamowych.
Pochodzenie: Japonia
Przepis wegetariański: Tak
{nocache:fd961814a1a5dc757b8cf7ce56e81642#0}{/nocache:fd961814a1a5dc757b8cf7ce56e81642#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Dida dnia 10.07.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:fd961814a1a5dc757b8cf7ce56e81642#1}2255{/nocache:fd961814a1a5dc757b8cf7ce56e81642#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.