Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Przepisy kuchni chińskiej : Kapusta chińska kwaśno-słodka (tsu liu pai tsai)


Składniki - szczegółowo:
Proporcje dla 4-6 osób
1-1 1/2 kg kapusty pekińskiej lub włoskiej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
4 łyżki octu (6-procentowego)
1 łyżka sosu sojowego lub 1/2 łyżki przyprawy maggi i 1 łyżka wody
1 łyżka cukru
1 łyżka wyborowej wódki
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 suszone strączki pieprzu tureckiego, 1/2 łyżeczki chili lub ostrej papryki w proszku
4 łyżki rosołu II (patrz spis chińskich dodatków) lub wody

Opis przygotowania:
1. Po wypłukaniu kapusty usunąc twarde zewnętrzne liście, odciąć część korzenia, pokrajać w krzyżujące się kawałki długości 3cm (tak samo postąpić z kapustą włoską, tj. usunąć kaczan i zewnętrzne liście).
2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w misce z wodą, octem, sosem sojowym (lub jego substytutem), cukrem i wódką.
3. Na dużej patelni smażyć strąki pieprzu tureckiego przez 1 min, rozgrzewając przedtem olej; wyjąć strąki łyżką cedzakową (przyprawę chili lub paprykę w proszku dodać z rosołem).
4. Włożyć kapustę, mieszając smażyć na dużym ogniu przez 3 min.
5. Posolić, wlać rsół lub wodę (wymieszaną z chili), smażyć na średnim ogniu dalsze 5 min.
6. Mąkę ziemniaczaną połączoną w misce z innymi składnikami, wlać do kapusty, mieszając dusić przez 1 min.
7. Podawać w gorącej salaterce, z ryżem na sypko lub z bułeczkami gotowanymi na parze (patrz spis chińskich dodatków).

Pochodzenie: Chiny-Pekin

{nocache:b997b6c1882389972c3d56d372a27c63#0}{/nocache:b997b6c1882389972c3d56d372a27c63#0} | Drukuj to | Wyślij to