Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Przepisy kuchni chińskiej : Wieprzowina z marchewką na czerwono (lo po szao dzou)


Składniki - szczegółowo:
Proporcje dla 4-6 osób
50 dag karkówki, łopatki lub chudego boczku
25 dag marchewki
2 łyżki smalcu
2 szklanki rosołu II (spis chińskich dodatków) lub wody z kostką rosołową
2 ząbki czosnku
3 łyżki wódki wyborowej
3 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka przyprawy maggi i 2 łyżki wody
1 łyżka posiekanej cebuli
1 łyżka posiekanego pora
1 łyżeczki soli
3 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
świeżo zmielony pieprz

Opis przygotowania:
1. Mięso pokrajać w kostkę (1/2x2, 1/2x3 cm). Z boczku zdjąć skórę.
2. Marchewkę oczyścić, przepołowić wzdłuż, krajać połówki w zygzak tak, aby tworzyły trójkąty.
3. Smalec rozgrzać w garnku, utrzymując duży ogień, wkładać mięso, smażyć na dużym ogniu przez 4 min, mieszając 2-3 razy.
4. Dodać marchewkę, wlać rosół (lub jego substytut), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu przez 5 min.
5. Czosnek rozetrzeć na pastę, wymieszać z wódką, sosem sojowym (lub jego substytutem), cebulą, porem, solą, imbirem, wlać do garnka z mięsem, po zagotowaniu, gotować jeszcze przez 10 min, utrzymując mały ogień.
6. Mieszając mięso wlewać mąkę ziemniaczaną, połączoną z wodą i pieprzem, gotować 1 min.
7. Przełożyc do gorącej salaterki, podawać.

Pochodzenie: Z przemysłowego miasta Wu Han, grzie więcej czasu spędza się przy maszynie niż przy kuchni.

{nocache:71936f7ac50727d260f9c501cb61e51d#0}{/nocache:71936f7ac50727d260f9c501cb61e51d#0} | Drukuj to | Wyślij to