Składniki - szczegółowo:
1/2 kg małych świeżych ogórków
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka przyprawy maggi i 2 łyżki wody
2 łyżki octu
Dodatki : Ogórki w sosie sojowym
Opis przygotowania:
1. Wymyte, osuszone ogórki, lekko uderzyć płaską stroną tasaka.
2. Pokrajać w kawałki o boku 3 cm, posolić, odstawić na 30 min, lekko opłukać z soli, dokładnie osączyć, włożyć do miski.
3. Cukier, czosnek, sos sojowy lub maggi z wodą i ocet dodać do ogórków, dokładnie wymieszać, przełozyć do słoika, wlać sos z miski, mocno zakręcić pokrywkę, wstawić do lodówki.
4. Podawać po 6 godz. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.
5. Podawać jako sałatę do chińskich potraw lub mięsnych dań.
1. Wymyte, osuszone ogórki, lekko uderzyć płaską stroną tasaka.
2. Pokrajać w kawałki o boku 3 cm, posolić, odstawić na 30 min, lekko opłukać z soli, dokładnie osączyć, włożyć do miski.
3. Cukier, czosnek, sos sojowy lub maggi z wodą i ocet dodać do ogórków, dokładnie wymieszać, przełozyć do słoika, wlać sos z miski, mocno zakręcić pokrywkę, wstawić do lodówki.
4. Podawać po 6 godz. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.
5. Podawać jako sałatę do chińskich potraw lub mięsnych dań.
Pochodzenie:
Przepis wegetariański: Tak
{nocache:fd474b80a250ba75efec4440c103f745#0}{/nocache:fd474b80a250ba75efec4440c103f745#0} | Drukuj to | Wyślij to
Cały przepis czytano już {nocache:fd474b80a250ba75efec4440c103f745#1}795{/nocache:fd474b80a250ba75efec4440c103f745#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.