Składniki - szczegółowo:
2 i 1/2 filiżanki ryżu
2 i 1/2 filiżanki wody
PRZYPRAWY
4 łyżki letniego octu winnego
3 łyżki cukru
2 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki mirinu
Dania z ryżu i mączne : Ryż do sushi
Opis przygotowania:
1. Ryż umyć, namoczyć na min. 30 min., zalać wodą, ugotować.
2. Przyprawy wymieszać w kubku.
3. Przenieść ryż do miski (nie może to być metalowe naczynie) i przy pomocy płaskiej drewnianej łyżki rozluźnić go, mieszając od dna.
4. Polewając przyprawami ciepły ryż mieszać go nadal, aby całość przeszła dokładnie smakiem, aż się zrobi gąbczasty; gdyby przyprawa przestała się wchłaniać a ryż przestał lepić, przerwać wlewanie przyprawy.
5. Odstawić do wystygnięcia (w temperaturze pokojowej) pod ściereczką (nie wolno wkładać do lodówki). Tak przyrządzony ryż trzeba zużyć w ciągu 24 godzin.
1. Ryż umyć, namoczyć na min. 30 min., zalać wodą, ugotować.
2. Przyprawy wymieszać w kubku.
3. Przenieść ryż do miski (nie może to być metalowe naczynie) i przy pomocy płaskiej drewnianej łyżki rozluźnić go, mieszając od dna.
4. Polewając przyprawami ciepły ryż mieszać go nadal, aby całość przeszła dokładnie smakiem, aż się zrobi gąbczasty; gdyby przyprawa przestała się wchłaniać a ryż przestał lepić, przerwać wlewanie przyprawy.
5. Odstawić do wystygnięcia (w temperaturze pokojowej) pod ściereczką (nie wolno wkładać do lodówki). Tak przyrządzony ryż trzeba zużyć w ciągu 24 godzin.
Pochodzenie: Japonia
Przepis wegetariański: Tak
{nocache:d3e31bee99fef91034ce17037c595841#0}{/nocache:d3e31bee99fef91034ce17037c595841#0} | Drukuj to | Wyślij to
Cały przepis czytano już {nocache:d3e31bee99fef91034ce17037c595841#1}2218{/nocache:d3e31bee99fef91034ce17037c595841#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.