Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Przepisy kuchni chińskiej : Jagnię w kociołku po pekińsku (suan jong dzou)


Składniki - szczegółowo:
Proporcje dla 6-8 osób
1 kg mięsa jagnięcego lub polędwicy wołowej
1/2 kg kapusty pekińskiej lub włoskiej
15 dag szpinaku
4 szklanku rosołu II (spis chińskich dodatków) lub wody z 1/2 kostki rosołowej
4 szklanki rosołu kurzego
10 dag przezroczystego makaronu (chińskiego lub wietnamskiego) lub ugotowanego makaronu nitki
1/2 łyżeczki piosiekanego świeżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
sos do maczania:
sos sojowy lub 1/3 przyprawy maggi i 2/3 wody
ocet
pikantny ketchup
łagodny ketchup
musztarda
czosnek roztarty z cukrem
zmielony kolender
posiekany szczypiorek

Opis przygotowania:
1. Ostrym nożem pokrajać mięso na bardzo cienkie płaty o wymiarach 5x18 cm, ułożyć po 10-15 kawałków na każdym talerzyku.
2. Kapustę opłukać, osączyć, posztkować, ułożyć na talerzu.
3. Szpinak przebrać, odciąć ogonki, wypłukać w kilku wodach, dokładnie osączyć, przełożyć na talerz.,br/> 4. Składniki sosów do mazania wlać lub włożyć do miseczek, makaron ułożyć na talerzu.,br/> 5. Postawić przed każdym biesiadnikiem 3 miseczki (1-2 do przygotowania sosów, 1 do zupy) oraz talerzyk z mięsem.
6. Ustawić na stole miseczki ze składnikami do sosów oraz talerze z kapustą, makaronem i szpinakiem.
7. Kociołek mongolski postawić pośrodku stołu na ognioodpornej macie, wlać rosół II lub wodę z kostką rosołową, rosół kurzy i imbir. Kilka żarzących się bryłek węgla drzewnego włożyć do komina nasypać węgla do pełna, po krótkim wachlowaniu bryłki powinny zająć się ogniem.
8. Po zagotowaniu rosołu włożyć połowę makaronu, szpinaku, kapusty, gotować 1 min.
9. Każdy z gości samodzielnie wkłada (widelcem lub pałeczkami) płaty mięsa do gotującej się zupy, po minucie wyławia mięso i przekłada je do miseczki z przygotowanym sosem. Każdy z gości wyławia także trochę makaronu i jarzyn, które układa w pustej miseczce.
Po dodaniu reszty jarzyn i makaronu goście znów wkładają płaty mięsa.
10. Podawać z bułeczkami na parze lub ryżem na sypko.

Pochodzenie: Chiny-Pekin

{nocache:ae5566e9197aff6edcfba103c66fd421#0}{/nocache:ae5566e9197aff6edcfba103c66fd421#0} | Drukuj to | Wyślij to