Składniki - szczegółowo:
Proporcje dla 2-3 osób
3/4 kg wypatroszonego karpia
sól
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 cebulki-dymki pokrajane w 2 cm kawałki
3 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
3 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka przyprawy maggi i 2 łyżki wody
2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżki wódki wyborowej
1 łyżka octu (6-procentowego)
2 łyżki mocnego rosołu I lub wody
olej do głębokiego smażenia
2 łyżki smalcu
Przepisy kuchni chińskiej : Karp smażony i duszony (kan szao ci ju)
Opis przygotowania:
1. Rybę wypłukać, osuszyć, natrzeć solą i mąką ziemniaczaną, odstawić.
2. Do małej miski włożyć połowę cebuli i połowę imbiru, sos sojowy (lub jego substytut), cukier, wódkę i rosół lub wodę, wymieszać składniki, sos odstawić.
3. Olej rozgrzać w dużym garnku, utrzymując duży ogień, rybę umieścić w koszyku do smażenia frytek, zanurzyć w oleju, po minucie mniejszyć płomień na średni, smażyć dalsze 4 min, rybę wyjąć, osączyć.
4. Smalec rozgrzać na dużej patelni, wlać połowę sosu, dokładnie zamieszać, przełożyć rybę do tej patelni, polać pozostałym sosem.
5. Dusić rybę aż do wyparowania płynu, polewając co chwilę sosem z patelni. Tylko raz obrócić.
6. Patelnię zdjąć z ognia, karpia przełożyć na gorący półmisek, posypać pozostałą częścią imbiru i cebuli.
7. Podawać z bułeczkami na parze lub ze świeżym białym pieczywem.
1. Rybę wypłukać, osuszyć, natrzeć solą i mąką ziemniaczaną, odstawić.
2. Do małej miski włożyć połowę cebuli i połowę imbiru, sos sojowy (lub jego substytut), cukier, wódkę i rosół lub wodę, wymieszać składniki, sos odstawić.
3. Olej rozgrzać w dużym garnku, utrzymując duży ogień, rybę umieścić w koszyku do smażenia frytek, zanurzyć w oleju, po minucie mniejszyć płomień na średni, smażyć dalsze 4 min, rybę wyjąć, osączyć.
4. Smalec rozgrzać na dużej patelni, wlać połowę sosu, dokładnie zamieszać, przełożyć rybę do tej patelni, polać pozostałym sosem.
5. Dusić rybę aż do wyparowania płynu, polewając co chwilę sosem z patelni. Tylko raz obrócić.
6. Patelnię zdjąć z ognia, karpia przełożyć na gorący półmisek, posypać pozostałą częścią imbiru i cebuli.
7. Podawać z bułeczkami na parze lub ze świeżym białym pieczywem.
Pochodzenie: Chiny-Pekin
{nocache:9b890e7d75b3b705d3f633a7c80b5205#0}{/nocache:9b890e7d75b3b705d3f633a7c80b5205#0} | Drukuj to | Wyślij to
Ten przepis został wpisany przez: Usako dnia 05.12.2006.
Cały przepis czytano już {nocache:9b890e7d75b3b705d3f633a7c80b5205#1}658{/nocache:9b890e7d75b3b705d3f633a7c80b5205#1} razy.
Możesz skomentować ten przepis poniżej.