Kasumi Tendo - Newsy o anime i manga

Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji


Dania z ryżu i mączne : Yakitate !! Furai- pan - chleb, pieczony na patelni


Co potrzebujesz:
duża patelnia z przykrywką i miska

Składniki - szczegółowo:
80 ml letniej wody
10g niesolonego masła
150g mąki
1/2 łyżeczki suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka stołowa cukru

Opis przygotowania:
1. Zmieszać w misce mąkę, cukier i suche drożdże.
Następnie dodać sól i letnią wodę*. Dokładnie wymieszać.
*- dodajcie sól i wodę dopiero po zmieszaniu wcześniejszych składników !

2. Dodać masło i połączyć z resztą składników. Zagniatać do uzyskania jednolitej masy.

3. Ciasto posmarować cienką warstwą masła, włożyć do miski. Całość (ciasto w misce) dokładnie zawinąć w przezroczysty* worek foliowy i zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 40 min. po tym czasie powinno ono stać się dwa razy większe.
*- worek nie musi być przezroczysty, ale w ten sposób łatwiej zobaczyć, czy już wyrosło

4. Gdy masa osiągnie odpowiednią wielkość, należy je wyjąć i lekko poklepać, by uszło z niego powietrze. UWAGA!!! nie klepać za mocno, bo ciasto przestanie się nadawać do użytku !

5. Pokroić ciasto na 6 równych części, a następnie uformować z nich kulki

6. Kulki ustawić na patelni w równych odległościach

7. Nałożyć przykrywkę i odczekać następne 30 minut, by ciasto ponownie wyrosło. UWAGA!!! Nie podnoście w tym czasie przykrywki

8. Zamkniętą patelnię z ciastem ustawić na niewielkim gazie i piec 15- 20 minut. Potem odwrócić ciasto na drugą stronę i piec jeszcze 5-7 min.

Pochodzenie: Japonia

Przepis wegetariański: Tak

{nocache:8ac81033f1434de9e2467a30c51e96c9#0}{/nocache:8ac81033f1434de9e2467a30c51e96c9#0} | Drukuj to | Wyślij to