Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
YohkoOffline
Temat postu: Tori no kara-age (Kurczak smazony w glebokim oleju)  PostWysłany: 21-02-2003 - 23:21
Moderator
Moderator


Dołączył/a: 14-04-2002

Skąd: Polska

Status: Offline
Robi sie go szybko i bez wielkszych komplikacji, a smak... mniam Smile


SKLADNIKI:
piersi kurczaka (mniej wiecej 1 na osobe)

Na marynate:
3 lyzki stolowe sosu sojowego
30 g korzenia imbiru, obranego i startego
2 duze zabki czosnku, obrane i starte
sol i swiezo zmielony czarny pieprz

Na panierke:
2 lyzki stolowe maki ziemniaczanej
2 lyzki stolowe zwyklej maki
olej do glebokiego smazenia
2 plasterki cytryny, do przybrania

-----------------------------------------------------

1. Zrob marynate, mieszajac sos sojowy, imbir, czosnek, sol i pieprz

2. Pokroj piersi kurczaka w niewielkie kawalki i wloz na 30 minut do marynaty, pilnujac by wszystkie kawalki byly w niej zanurzone

3. Wymieszaj make ziemniaczana i zwykla w plaskim naczyniu. Kazdy kawalek kurczaka obtocz dokladnie w mace (brzmi znajomo? Smile)

4. Rozgrzej olej do 180 stopni i smaz w nim kawalki kurczaka przez 4-5 minut, az beda zlocisto-brazowe. Wyloz na kawalek bibuly, zeby osaczyc z oleju (ale nie wyciskaj!), potem przeloz na talerze i ozdob plasterkami cytryny.

Mozna podawac z ryzem i salatka, albo jako samodzielne danie, z kilkoma rodzajami sosow Smile

SMACZNEGO Smile
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie GMT - 12 Godzin
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2007 The PNphpBB Group
Credits