Autor |
Wiadomość |
Yohko |
|
Temat postu: Hiyashi Chuuka (makaron na zimno w stylu chinskim)
Wysłany: 21-02-2003 - 23:43
|
|
Moderator
Dołączył/a: 14-04-2002
Skąd: Polska
Status: Offline
|
|
Popularna japonska przekaska na lato
W sumie uzywa sie bazy rosolowej, jak w ramen, z kilkoma dodatkami, ale na wszelki wypadek podam jeszcze raz:
BAZA:
3 lyzki stolowe sosu sojowego
2 lyzki stolowe cukru
3 lyzki stolowe japonskiego octu
5 lyzek stolowych rosolu z kurczaka (z kostki)
1 lyzeczka oleju sezamowego
reszta:
2 jajka usmaz jak cienki omlet (bez przypraw!!!) i pokroj w cienkie paski
2-3 dosc grube plasterki szynki, pokrojone w cienkie paski
1/2 ogorka, pokrojonego w cienkie paski
1 mala marchewka, pokrojona w cienkie paski (ugotuj ja najpierw i ostudz przed podaniem)
2 listki kapusty, drobno posiekane (ugotuj i ostudz przed podaniem)
makaron ramen (albo spaghetti lub inny cienki i dlugi)
---------------------------------------------------------------------
Ugotuj makaron (powinien byc srednio twardy) i ostudz. Przygotuj zupe i ostudz. Wloz makaron do miseczek, przybierz reszta skladnikow i wlej zupe tuz przed podaniem na stol. Idealne na gorace letnie wieczory
SMACZNEGO |
|
|
|
|
|
|
|
|