Autor |
Wiadomość |
Herbert West |
|
Temat postu: Przepis na ramen pilnie poszukiwany!
Wysłany: 29-01-2003 - 22:23
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 29-01-2003
Skąd: KrakĂłw, dawna stolica PolakĂłw!
Status: Offline
|
|
Mam problem - bardzo mnie interesi jedna potrawa.... Mianowicie, w Hand Maid May jest sobie Sara, a Sara uwielbia wcinaÄ takie jedno cuĹ... Remen, ramen, nie wiem.... W kaĹźdym razie, nie wie ktoĹ moĹźe, o co chodzi? Skoro jej smakuje, to mnie pewnie teĹź bÄdzie :)))) Please, dajcie przepis albo chociaĹź jakieĹ wskazĂłwki :)))) |
_________________ Dynamite, the product of Nitroglycerin and Saltpeter, can be attached to doors and containers of all kinds. Imagine the surprised thief who opens your boudoir and finds that he's strangely missing his hand! Brilliant!
|
|
|
|
|
Yohko |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-01-2003 - 00:35
|
|
Moderator
Dołączył/a: 14-04-2002
Skąd: Polska
Status: Offline
|
|
Ramen to rodzaj makaronu oki, postaram sie jak najszybciej przetlumaczyc przepis |
|
|
|
|
|
Herbert West |
|
Temat postu:
Wysłany: 30-01-2003 - 08:50
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 29-01-2003
Skąd: KrakĂłw, dawna stolica PolakĂłw!
Status: Offline
|
|
Jeeej!!! DziÄki!!! Czekam na instrukcje :))) |
_________________ Dynamite, the product of Nitroglycerin and Saltpeter, can be attached to doors and containers of all kinds. Imagine the surprised thief who opens your boudoir and finds that he's strangely missing his hand! Brilliant!
|
|
|
|
|
Veg |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-02-2003 - 13:27
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 25-01-2003
Status: Offline
|
|
Heh - chyba nic z przepisu nie bedzie..... |
_________________
|
|
|
|
|
Yohko |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-02-2003 - 22:05
|
|
Moderator
Dołączył/a: 14-04-2002
Skąd: Polska
Status: Offline
|
|
bedzie......... kuna, tylko czlowiek wyjedzie na kilka dni, a juz ludzie w niego watpia |
|
|
|
|
|
iola |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-02-2003 - 22:28
|
|
MĹodsza elita forum
Dołączył/a: 31-08-2002
Status: Offline
|
|
Yohko jak w jednym temacie obiecaĹaĹ przepisy to chyba nawet po póŠroku niczego nie byĹo |
_________________
- Nawet obcym naleĹźy siÄ godny pochĂłwek...
- To nie sÄ
obcy i zostanÄ
tak jak leĹźÄ
-----The last of the Mohicans------
|
|
|
|
|
Yohko |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-02-2003 - 22:37
|
|
Moderator
Dołączył/a: 14-04-2002
Skąd: Polska
Status: Offline
|
|
iola napisał/a: Yohko jak w jednym temacie obiecaĹaĹ przepisy to chyba nawet po póŠroku niczego nie byĹo
a bo wy mysliscie, ze to tak latwo wszystko przetestowac i wrzucic najlepsze na forum |
|
|
|
|
|
Magnus |
|
Temat postu:
Wysłany: 09-02-2003 - 23:05
|
|
Moderator
Dołączył/a: 21-10-2002
Status: Offline
|
|
|
|
|
Herbert West |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-02-2003 - 07:21
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 29-01-2003
Skąd: KrakĂłw, dawna stolica PolakĂłw!
Status: Offline
|
|
Yohko_Ayanokouji napisał/a: bedzie......... kuna, tylko czlowiek wyjedzie na kilka dni, a juz ludzie w niego watpia :?
Ja tam nie wÄ
tpiĹem, tylko siedziaĹem i czekaĹem, i zaczekam jeszcze. |
_________________ Dynamite, the product of Nitroglycerin and Saltpeter, can be attached to doors and containers of all kinds. Imagine the surprised thief who opens your boudoir and finds that he's strangely missing his hand! Brilliant!
|
|
|
|
|
Veg |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-02-2003 - 21:01
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 25-01-2003
Status: Offline
|
|
Yohko_Ayanokouji napisał/a: bedzie......... kuna, tylko czlowiek wyjedzie na kilka dni, a juz ludzie w niego watpia :?
Ehhh, sorki, sorki!!!!!!!!!1
Po prostu jestem nastawiona do pewnych spraw dosyc pesymistycznie...... |
_________________
|
|
|
|
|
Yohko |
|
Temat postu:
Wysłany: 10-02-2003 - 23:58
|
|
Moderator
Dołączył/a: 14-04-2002
Skąd: Polska
Status: Offline
|
|
ogolnie pod ramen podpadaja zupki "Kuksu", te w bialych plastikowych miseczkach, choc jest robiony na sposob koreanski. Taki prawdziwy japonski ramen wyglada tak:
http://www.raumen.co.jp/english/_img/topping.jpg
Jest kilka rodzajow ramen, podam te najbardziej popularne. od razu ostrzegam, ze jest to przepis prosty, ale pracochlonny (przynajmniej na poczatku )
na poczatek:
MISO RAMEN (na dwie miseczki zupy)
--------------
Skladniki na zupe:
6 l wody
2 kg surowego kurczaka (z koscmi)
1 srednia cebula
1-2 marchewki
troche wloszczyny (seler, moze byc tez kapusta pekinska)
1 lyzeczka czarnego pieprzu (w kulkach )
okolo 1 lyzki stolowej soli
Skladniki na "baze" zupy:
1 lyzka oleju do smazenia
1 lyzeczka oleju sezamowego
1-2 posiekane lub zmiazdzone zabki czosnku
1 lyzka posiekanego lub zmielonego swiezego imbiru
100 ml pasty miso
50 ml japonskiego sosu sojowego
1 lyzeczka rozpuszczonej kostki rosolowej
chili albo ostre papryczki do smaku (musi byc troszke ostrawe)
sol i pieprz
Makaron:
no oczywiscie powinien byc japonski ramen, ale jesli takiego nie ma, pasuje nawet taki polski, oby byl bardzo cienki i dlugi Mozna tez uzyc tego makaronu z zupek blyskawicznych, ale to w ostatecznej ostatecznosci
Dodatki (do smaku i przystrojenia):
wedle potrzeb i upodoban
gotowana wieprzowina pokrojona w waskie plastry
sos sojowy
mirin (slodkie sake do gotowania)
tofu
wakame
siekana zielona cebulka
pokrojone w plasty grzyby shiitake
dodatkowo spojrzcie na foto, ktore podalam na poczatku, tam znajdziecie wiecej informacji na temat przystrajania ramen
SPOSOB PRZYRZADZENIA:
---------------------------------
Ogolnie sposob przyrzadzania podzielony jest na 4 czesci, ktore robi sie wlasnie w tej kolejnosci: ZUPA, BAZA, MAKARON, PRZYSTROJENIE.
1. Zupa jest przygotowywana duzo wczesniej.
2. Zrob baze zupy, dodaj do miseczek (powinno byc na ze dwa cm na dnie)
3. Podgrzej zupe i przygotuj makaron
4. Dodaj goraca zupe do miseczek, wymieszaj z baza, dodaj makaron
5. Szybko podgrzej przystrojenie ktore tego potrzebuje i dodaj do miseczek
6. Dodaj reszte dekoracji i podawaj.
A teraz dokladniej do kazdej czesci:
Zupa:
Do duzego garnka trzeba wrzucic kurczaka, cebule, marchewki, kilka ziarenek pieprzu, kapuste pekinska (lub inne zielone warzywa). Doprowadz do wrzenia i gotuj przez okolo 2 godziny, na niezbyt duzym ogniu. Od czasu do czasu usun zbierajaca sie piane. Dodaj sol do smaku. Odcedz. Plyn mozesz przechowywac w lodowce, i uzywac nie tylko do ramen, ale ten innych japonskich zup i sosow.
Ogolnie jest to podstawa wszystkich rodzajow ramen.
Baza:
Ogrzej lyzke oleju do smazenia i lyzeczke oleju sezamowego i podsmaz na tym czosnek i imbir, na srednim ogniu (plinuj, by czosnek nie przypielk sie za mocno). Dodaj 1/2 filizanki pasty miso, 1/4 filizanki sosu sojowego, i lyzke stolowa rosolu z kostki. Dodaj do smaku papryczki albo chili, sol i pieprz. Gotuj na malym ogniu przez okolo 10 minut.
Makaron:
Ogolnie nalezy po prostu przyrzadzic go wedlug przepisu, z tym jednak, ze powinien byc troche twardy. Po ugotowaniu przeloz do sitka i przelej gotujaca sie woda (nie ta z garnka). Odsacz przez kilka minut.
Przybranie:
Przypiecz na oleju plastry gotowanej wieprzowiny, dodaj sos sojowy, mirin i tofu. Gotuj to przez kilka chwil i dodawaj bezposrednio do miseczek z zupa. Na zakonczenie wrzuc do kazdej miseczki posiekana zielona cebule, wakame albo shiitake. |
|
|
|
|
|
Yohko |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-02-2003 - 00:17
|
|
Moderator
Dołączył/a: 14-04-2002
Skąd: Polska
Status: Offline
|
|
Shoyu Ramen
-----------------
Mamy juz gotowa zupe w lodowce, prawda? to na postawie tej zupki mozemy sporzadzic nastepny rodzaj ramen.
1. podgrzej zupe, dodaj do niej 4-5 lyzek sosu sojowego, 3 lyzki mirin, 1/2 lyzeczki soli, oraz peprzu i oleju sezamowego do smaku.
2. przygotuj makaron (wedlug wczesniejszego przepisu)
3. Nalej zupy, dodaj makaronu.
4. dodaj chinska szynka wieprzowa (moze byc polska tez ), szpinak (w listkach mozliwie jak najwiekszych; zanim sie go doda, trzeba sparzyc w szklance goracej wody), oraz pociete w waskie paski nori.
5. Posyp swiezo zmielonym pieprzem i ustroj zielona cebula, wedlug zyczenia. |
|
|
|
|
|
Veg |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-02-2003 - 17:19
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 25-01-2003
Status: Offline
|
|
Jetsem w szoku O___O |
_________________
|
|
|
|
|
Herbert West |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-02-2003 - 20:46
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 29-01-2003
Skąd: KrakĂłw, dawna stolica PolakĂłw!
Status: Offline
|
|
DziÄkujÄ, serdecznie dziÄkujÄ :))) MoĹźe znajdÄ w sobie doĹÄ ochoty, Ĺźeby siÄ bawiÄ w robienie tej potrawy :))) No i bÄdÄ mĂłgĹ ĹlurpaÄ makaron jak Sara :)))
Jezu, co ja wygadujÄ!!! ;) |
_________________ Dynamite, the product of Nitroglycerin and Saltpeter, can be attached to doors and containers of all kinds. Imagine the surprised thief who opens your boudoir and finds that he's strangely missing his hand! Brilliant!
|
|
|
|
|
Veg |
|
Temat postu:
Wysłany: 11-02-2003 - 20:56
|
|
Elita forum
Dołączył/a: 25-01-2003
Status: Offline
|
|
Masz mnie poczestowac :P |
_________________
|
|
|
|
|
|