Autor |
Wiadomość |
Yohko |
|
Temat postu: Tori no kara-age (Kurczak smazony w glebokim oleju)
Wysłany: 21-02-2003 - 23:21
|
|
Moderator
Dołączył/a: 14-04-2002
Skąd: Polska
Status: Offline
|
|
Robi sie go szybko i bez wielkszych komplikacji, a smak... mniam
SKLADNIKI:
piersi kurczaka (mniej wiecej 1 na osobe)
Na marynate:
3 lyzki stolowe sosu sojowego
30 g korzenia imbiru, obranego i startego
2 duze zabki czosnku, obrane i starte
sol i swiezo zmielony czarny pieprz
Na panierke:
2 lyzki stolowe maki ziemniaczanej
2 lyzki stolowe zwyklej maki
olej do glebokiego smazenia
2 plasterki cytryny, do przybrania
-----------------------------------------------------
1. Zrob marynate, mieszajac sos sojowy, imbir, czosnek, sol i pieprz
2. Pokroj piersi kurczaka w niewielkie kawalki i wloz na 30 minut do marynaty, pilnujac by wszystkie kawalki byly w niej zanurzone
3. Wymieszaj make ziemniaczana i zwykla w plaskim naczyniu. Kazdy kawalek kurczaka obtocz dokladnie w mace (brzmi znajomo? )
4. Rozgrzej olej do 180 stopni i smaz w nim kawalki kurczaka przez 4-5 minut, az beda zlocisto-brazowe. Wyloz na kawalek bibuly, zeby osaczyc z oleju (ale nie wyciskaj!), potem przeloz na talerze i ozdob plasterkami cytryny.
Mozna podawac z ryzem i salatka, albo jako samodzielne danie, z kilkoma rodzajami sosow
SMACZNEGO |
|
|
|
|
|
|
|
|