Autor |
Wiadomość |
oranz^ |
|
Temat postu: Kolorowy ryz
Wysłany: 06-09-2005 - 14:56
|
|
Debiutant
Dołączył/a: 31-01-2004
Skąd: TarnĂłw rox!
Status: Offline
|
|
Moze juz gdzies to bylo (jesli tak to skasujcie ^^) ale chcialbym podzielic sie z wami moimi sposobami na uzyskanie czerwonego i zoltego ryzu.
Sposob jest dzieinnie prosty (wpadlem na niego jakies 5 lat temu). Potrzebujemy przedewszystkim:
1. ryz (ile tylko chcecie)
2. olej (ja preferuje z oliwek bo jest najbardziej "dietetyczny" jednak polecam sezamowy gdyz nadaje specyficznego posmaku)
3. curry lub papryka slodka lub papryka ostra
Sposob przyzadzenia:
- Gotujemy ryz. odcecamy i usowamy nadmiar wody papierowym recznikiem (metoda studencka: w druszlaku wyciskamy ryz - moze ktos stwierdzi ze jest to: profanacja ryzu, ale neistety studenci nie moga sobie pozwolic na taki luksus jakim sa papierowe reczniki ^^).
- Na patelnie wylewamy olej (okolo 2 lyzek stolowych) i podgrzewamy go (tylko nie za mocno zeby nie zaczal "strzelac"). Dodajemy ryz i szybko rozprowadzamy go po patelni. Musimy uwazac zeby ryz sie nie przypalil wiec warto go caly czas mieszac.
- W zaleznosci od koloru jaki chcemy otrzymac dodajemy:
zolty - curry i mieszamy. W zaleznosci od tego jak gleboki odcien zoltego chcemy uzyskac dodajemy odpowiednio duzo curry (ja srednio uzywam 3 lyzki stolowe curry na pol szklanki ryzu).
czerwony - papryka zmielona. Oczywiscie rowniez mieszamy. W przypadku mielonej papryki mozna otrzymac 2 typy ryzu: ryz na ostro (ostra papryka) ryz zwykly (slodka papryka). Glebie koloru uzyskujemy w taki sam sposob jak przy curry.
Pamietajcie jednak, ze czym wiecej dodacie curry/papryki tym bardziej ryz zatraci swoj wlasny smak.
Po uzyskaniu odpowiedniego koloru sciagamy patelnie z ognia i przesypujemy ryz do pojemnika lub salaterki by ostygl.
Smacznego (ja wracam do robienia Ramen ^^). |
|
|
|
|
|
Minoda^^ |
|
Temat postu: Kolorowy ryz
Wysłany: 06-09-2005 - 22:01
|
|
Nowicjusz
Dołączył/a: 29-08-2005
Status: Offline
|
|
hmmm... Lubie jesc kolorowo |
|
|
|
|
|
|
|
|