Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
Losiul
Temat postu:   PostWysłany: 31-05-2007 - 21:35
M?odsza elita forum
M?odsza elita forum


Dołączył/a: 22-02-2005



Raul - hmm, w linuchu problemy pojawiaj? si? bardzo cz?sto. Do tego taki mój pan s?siad chce sobie zainstalowa? gr? odpali? film itp i nie chce czeka? za ka?dym razem tydzie? a? wróc? do domu na weekend ; P.. A z linuchem jest tutaj niestety problem.. Trzeba mie? chocia? podstawow? wiedz? na temat czegokolwiek co chce si? zainstalowa?, nie ma czego? takiego jak "plug-and-play" (oczywi?cie nie w sensie sprz?towym)

_________________
http://img217.imageshack.us/img217/8008/1149595968350hv3.gif
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
RaulOffline
Temat postu:   PostWysłany: 04-06-2007 - 16:23
Admin Forum
Admin Forum


Dołączył/a: 05-01-2002



Status: Offline
Je?li kto? nie poradzi sobie z odpaleniem filmu pod Windowsem to nie poradzi sobie równie? pod linuxem. Ró?nica jest ?adna. (powtarzam: przy prawid?owo skonfigurowanym komputerze).
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Refresh
Temat postu:   PostWysłany: 04-06-2007 - 18:47
Moderator
Moderator


Dołączył/a: 14-09-2005



Dosta?em dzisiaj paczk?: 3 pi?kne Ubuntu 7.04 i 3 pi?kne Kubuntu tej samej wersji + 4 naklejki ubuntu. Niaf niaf Very Happy

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
LunasOffline
Temat postu:   PostWysłany: 04-06-2007 - 19:40
M?odsza elita forum
M?odsza elita forum


Dołączył/a: 25-09-2006



Status: Offline
Raul napisał/a:
Je?li kto? nie poradzi sobie z odpaleniem filmu pod Windowsem to nie poradzi sobie równie? pod linuxem. Ró?nica jest ?adna. (powtarzam: przy prawid?owo skonfigurowanym komputerze).

prawda.
Tylko wpierw trzeba wszystko ustawic

_________________
0x5 0xA 0xF
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
RaulOffline
Temat postu:   PostWysłany: 04-06-2007 - 20:29
Admin Forum
Admin Forum


Dołączył/a: 05-01-2002



Status: Offline
W Windowsie te? trzeba wszystko ustawi?. Bez kodeków nie odpalisz filmu, bez sterowników nie odpalisz drukarki itp. itd.
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
LunasOffline
Temat postu:   PostWysłany: 04-06-2007 - 22:32
M?odsza elita forum
M?odsza elita forum


Dołączył/a: 25-09-2006



Status: Offline
Tylko w windzie jest to zwykle pare klikni?c.
W Linuchu niekiedy pó? dnia Razz Zw?aszcza kiedy pojawi? sie jakie? zale?no?ci.

_________________
0x5 0xA 0xF
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
LunasOffline
Temat postu:   PostWysłany: 05-06-2007 - 14:04
M?odsza elita forum
M?odsza elita forum


Dołączył/a: 25-09-2006



Status: Offline
W linuksie brakuje odpowiedniego wsparcia jakie ma M$ ze strony biznesu i tyle.
Raul czego mi brakuje? PSpicea i Matlaba nie mniej ni wi?cej. To jest pewna podstawa która jest mi potrzebna na studiach pewne odpowiedniki s? na Linuksa ale niestety mo?liwo?ciami odpowiadaja tamtym z przed 5, 10 lat.

_________________
0x5 0xA 0xF
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Refresh
Temat postu:   PostWysłany: 06-06-2007 - 10:54
Moderator
Moderator


Dołączył/a: 14-09-2005



http://www.3till7.net/2005/11/01/everyone-uses-linux/ Wink

_________________
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Losiul
Temat postu:   PostWysłany: 02-02-2009 - 23:53
M?odsza elita forum
M?odsza elita forum


Dołączył/a: 22-02-2005



Odkopuj? temat ; ).
Zainstalowa?em mojemu Panu s?siadowi linucha, bo jego windows pomimo tego ?e nauczy?em go u?ywa?, aktualizowa? antywirusa, u?ywa? firewalla by? regularnie zawirusowywany..
Drug? rzecz? jest to ?e pisz? magisterk? pod linuksem - a temat dotyczy wykorzystania wspó?czesnych kart graficznych, co cz??ciowo dowodzi, ?e linux jest "na czasie" ; ).
Trzeci?: @Lunas jak chcesz Matlaba albo to co? podobnego to zdaje si? ?e jest co? a'la i nazywa si? OpenMath albo podobnie ; ). W przeciwnym i w wypadku PSpice - jest wine którego postanowili oznaczy? wreszcie 1.0 ; P (co niczemu nie dowodzi ; P, cho? prawda jest taka ?e w Arcanum i Starcrafta gram na linie ; ) ).

_________________
http://img217.imageshack.us/img217/8008/1149595968350hv3.gif
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
LunasOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-02-2009 - 01:08
M?odsza elita forum
M?odsza elita forum


Dołączył/a: 25-09-2006



Status: Offline
@losiul, jakby to powiedzie? MAtlab jest niby pod linuksa, mo?na zainstalowa?, tylko nie wiem jak. Instrukcja jest ale mi wyskakiwa?y b??dy.
Open math nte? nie znam, ale jesli funkcjionalnie przypomina Octave'a to dziekuje. Dobra ?ecz do nauki ale do powa?niejszych zadan Matlab jest wygodniejszy.
A ostatnio mam 2 inne problemy.
- net ostatnio cos mi na ubunciaku nawala. Po??czanie niby jest ale nic pozatym. Co ciekawe jesliu na starcie dyski NTFS nie s? instalowane na starcie to smiga. Mo?na tak robi? ale chyba nie o to chodzi...

- obs?uga 2 monitorów w trybie innym ni? klonowanie ( o ile znalaz?em jak temu zaradzic na kartach nVidii i ATI to niestety do intelowskich raczej nie ma ). Przy twoim temacie pracy mo?e wspomo?esz przy karcie intel X 3100

_________________
0x5 0xA 0xF
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Losiul
Temat postu:   PostWysłany: 03-02-2009 - 01:53
M?odsza elita forum
M?odsza elita forum


Dołączył/a: 22-02-2005



Mój b??d - mia?em na my?li w?a?nie Octave (OpenMath to standard zapisu wzorów). Co do MathLaba pod Lina, to mo?e warto poszpera? za jakim? guide'em, powinien by? jaki? readme itp ; ).
- net - ale jaki net, na czym, podpi?ty pod co itp. Ja np mam odwrotne problemy, mi net nie dzia?a pod Wind? : P.. Po 5-10 min roz??cza si? i wywala ca?? kontrolk? i nie mog? nic zrobi? poza roz??czeniem, przy próbie po??czenia ponownie wywala mi b??d po??czenia. Mam wra?enie ?e to co? ze sterownikami, ale narazie nie chcia?o mi si? przy tym grzeba? - Winda za d?ugo si? w??cza : P..
- co do 2 monitorów, sorki, troch? czym innym si? zajmuj? ; P. Wydaje mi si? ?e 2 pulpity w trybie innym ni? Clone musz? mie? wsparcie hardware'owe, jeste? pewien ?e masz to te? pod Wind?? Je?li tak, to nie wiem jak Ci pomóc : /.
Na szybko znalaz?em to: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=884203

_________________
http://img217.imageshack.us/img217/8008/1149595968350hv3.gif
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
RaulOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-02-2009 - 08:44
Admin Forum
Admin Forum


Dołączył/a: 05-01-2002



Status: Offline
A Mathlab nie pójdzie pod Wine
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
LunasOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-02-2009 - 09:27
M?odsza elita forum
M?odsza elita forum


Dołączył/a: 25-09-2006



Status: Offline
Losiul, chodzi mi o internet z kabla na akademikach. Jakies 2 tygodnie temu przesta? dzia?a? pod ubuntu. WiFi dzia?? bezproblemowo.
Co do 2 monitorów to pod wind? dzia?aj? bezproblemowo ( w innym wypadku nie traktowa?bym to jako problem linuksa). W podanym przez ciebie linku proponuj? zmyli? system ?e niby jest 1 du?y monitor a nie 2 ma?e. Zobaczymy Smile

Raul, Matlab ma to do siebie ?e podczas dzia?ania jest do?? zasoborzerny.

_________________
0x5 0xA 0xF
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Losiul
Temat postu:   PostWysłany: 03-02-2009 - 10:47
M?odsza elita forum
M?odsza elita forum


Dołączył/a: 22-02-2005



hmm - u mojej Ani jest ten problem ?e doj?cie do netu mo?esz mie? tylko raz. Czyli nie mo?esz na jednym mac'u by? pod??czonym jednocze?nie do wifi i kabla, bo z którego? Ci? roz??czy. To jedna rzecz która mi przychodzi do g?owy.
Druga, ?e co? grzeba?e? ; P. Trzecia, ?e co? robi?e? z firewallem. Opcji jest du?o i to nie wyczerpuje tematu : ).
Wirtualny monitor to co? co masz standardowo w X'ach. Wi?cej linków znalaz?em wczoraj po wklepaniu w googlu: ubuntu intel x3100 clone dual screen. z tego co pami?tam by?o tam wi?cej linków.
Ogólnie z linuchem jest tak, ?e je?li masz jaki? problem to prawie na pewno kto? ju? mia? podobny i próbowano (lub nie : P) go rozwi?za?.
Co do Matlaba pod Wine - ile masz RAMu? Wine troch? powinien zabiera? dodatkowo, ale to nie jest chyba a? taki kosmos.
Z tego co TU pisz?, Matlab ma si? nie?le pod wine'em ; ) (czyt. ?ajnem : P)

_________________
http://img217.imageshack.us/img217/8008/1149595968350hv3.gif
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
LunasOffline
Temat postu:   PostWysłany: 03-02-2009 - 15:55
M?odsza elita forum
M?odsza elita forum


Dołączył/a: 25-09-2006



Status: Offline
wine po?era niewielkie procenty w stosunku do matlaba. Ale wykorzystuje te? pare procent mocy procka na t?umaczenie.

Wirtualnu monitor a drugi monitor to jednak 2 ró?ne sprawy.

_________________
0x5 0xA 0xF
 
 Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:     
Skocz do:  
Wszystkie czasy w strefie GMT - 12 Godzin
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz poprzedni temat Wersja gotowa do druku Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Zobacz następny temat
Powered by PNphpBB2 © 2003-2007 The PNphpBB Group
Credits